Следвайте Гласове в  Руският износ на петрол за Европейския съюз

...
Следвайте Гласове в  Руският износ на петрол за Европейския съюз
Коментари Харесай

Руският петрол за ЕС намаля наполовина, започнаха триковете с танкери и посредници

Следвайте " Гласове " в 

Руският експорт на нефт за Европейския съюз е намалял с 430 хиляди барела дневно до 1.4 милиона барела дневно през ноември по отношение на предходния месец, съгласно Международната организация по енергетика (МАЕ).
Обемите на съветския недопечен петрол, изнасяни по море, са спаднали с 330 хиляди барела дневно до 500 хиляди барела дневно - за пръв път под доставките по тръбопровода " Дружба " от 590 хиляди барела дневно, се споделя в месечен отчет за пазара на нефт.

В резултат на това делът на Европейски Съюз в износа на съветски недопечен нефт спадна до 28% през ноември по отношение на 31% през октомври и 50% преди нахлуването на Москва в Украйна на 24 февруари.

Къде отива съветският експорт на нефт преди войната и през ноември по данни на МАЕ.© Reuters

Междувременно износът на съветски недопечен нефт за Индия доближи рекордните 1.3 милиона барела дневно през ноември, до момента в който износът за Китай, в това число по море и по тръбопроводи, остана като цяло неизменен на 1.9 милиона барела дневно.
Но тук има значима специфичност - индийците купуват с огромна отстъпка, възползвайки се от това, че на 5 декември влезе в действие възбраната на Европейски Съюз за импорт на съветски недопечен нефт с танкери и таван на цените на Г-7 за съветския експорт по море от 60 $ за барел. Комбинацията с ембаргото за финансиране, обезпечаване и обслужване на кораби с съветски нефт и артикули се чака да понижи добива в Русия.

Според четири източника на " Ройтерс " след въвеждането на глобите индийци са купували вид " Уралс " (Urals) с отстъпки от 12-15 $ за барел по отношение на междинната цена на " Брент ". През ноември тази разлика е била 10-11 $, през октомври - 5-8 $, а преди войната бе приблизително 2.8 $. При това става дума за цена в индийско пристанище, т.е. след разноските за транспорт, застраховки и локални такси. В някои случаи цената е падала под себестойността за рандеман.
Изчисленията на " Ройтерс " демонстрираха, че отстъпките за петрола Urals в западните пристанища на Русия за продажби в Индия при някои покупко-продажби са се нараснали до 32-35 $ за барел, когато в цената не е включено товаренето и транспортът. Според думите от предходната година на заместник-министъра на енергетиката Павел Сорокин прогнозната цена на съветския нефт за производителите (включително разноските за рандеман, налозите и превоза до експортните пристанища) е към 15-45 $ за барел,
Причината за смяната е изострящата се конкуренция сред съветските производители, както и тази с снабдители от Азия, Европа и Близкия изток в миг, когато търсенето на нефт в света понижава поради това, че стопанските системи са покрай криза или чакат да навлязат в такава в идващите месеци.
 

Руският нефт за Европейски Съюз понижа на половина, започнаха триковете с танкери и посредници© Reuters
Износът на съветски недопечен нефт през тръбопровода " Дружба " за Източна Европа е освободен от възбраната, тъй като локалните рафинерии са без изход на море, само че МАЕ чака към този момент понижените доставки да спаднат в допълнение, което ще принуди Русия да свие още добива. Около 100 000 барела дневно от износа на съветски недопечен нефт по море също са изключени от възбраната на Европейски Съюз, съгласно МАЕ. България е една от страните, получили това изключение до края на 2024 година
Европейски Съюз се стреми да компенсира спада на вноса на съветски недопечен нефт посредством увеличение на доставките от Близкия изток, Западна Африка, Норвегия, Бразилия и Гвиана, споделиха още от МАЕ. Съединените щати и Казахстан биха могли да оказват помощ.
Натискът върху производителите се е нараснал в допълнение в западните пристанища на Русия, защото дефицитът на плавателни съдове, подобаващи за съветското зимно време, е нараснал транспортните разноски, които могат да бъдат поети от продавача според от изискванията на контрактуваните покупко-продажби. Тарифите за транспорт се покачиха до сред 11 и 19 $ за барел спрямо по-малко от 3 $ за барел преди нашествието от февруари и са почти два пъти по-високи, в сравнение с в средата на годината.
Руските снабдители на нефт се пробват да понижат транспортните разноски за Urals, като употребяват свои лични кораби, само че към момента разчитат на търговски компании медиатори, което значи, че би трябвало да споделят с тях всички облаги.
 

Руският нефт за Европейски Съюз понижа на половина, започнаха триковете с танкери и посредници© Reuters
Индия се възползва и от това, че управляващите в Делхи признават кораби и застрахователно покритие, предоставено от съветски субекти, които към този момент не се признават в Европа. Така през ноември Русия измести Ирак като най-големият снабдител за страната - минимум 3.7 млн. тона Urals или 53.2% от общото товарене на този сорта по морските пристанища. Това не е доста стабилно решение за Кремъл, защото пазарът се оказва залят с съветски нефт, а това смъква цената още повече.

Друга част от проблемите за Русия е, че танкерният ѝ флот е прекомерно дребен, с цел да заобиколи тавана на цената на петрола, а обстановката ще се неприятни, когато на 5 февруари влязат в действие и глобите на Европейски Съюз върху доставките на съветски рафинирани артикули. Поддържането на сегашния морски експорт от 3.5 милиона барела дневно ще изисква към една трета повече петролни танкери, в сравнение с е достъпът на Русия, сподели Алексей Громов, анализатор от основаната в Москва фондация " Институт за енергетика и финанси ".
Русия би трябвало да усили своя флот със 157 Aframax, 65 Suezmax и 18 VLCC кораба, сподели Громов пред " Ройтерс ". 60 са благосъстоятелност на съветски компании, а други 70 на възраст минимум 15 години - остарели съгласно стандартите за доставка на нефт - са били продадени тази година на неназовани компании, които биха могли да търгуват с нефт отвън горната граница, изясни Громов.
Танкерите Aframax транспортират към 600 хиляди барела нефт, Suezmax към 1 милион барела, а VLCC (много огромни превозвачи на недопечен петрол) към 2 милиона барела.
Това би оставило дефицит от 110 танкера, в случай че Москва се стреми да преодолее изцяло тавана на цените, добави Громов.
 

Руският нефт за Европейски Съюз понижа на половина, започнаха триковете с танкери и посредници© Reuters
Русия може да се опита да заобиколи рестриктивните мерки, като сплоти ресурсите си за мореплаване с тези на най-големите купувачи, които към момента не са одобрили горната граница на цените на G7.
" Ако (руснаците) се самозастраховат, в случай че употребяват кораби, които не са под юрисдикцията на Съединени американски щати или Европейски Съюз - без значение дали става дума за китайски, индийски или съветски кораби - те може да се опитат да основат способи да не задействат непосредствено тези ограничавания ", сподели Александър Дукич, сътрудник в международната правна адвокатска фирма Hogan Lovells. " Със сигурност построяването на техния личен флот ще отнеме известно време ", сподели Дукич пред Ройтерс.
Андреа Оливи от колоса за търговия със артикули Trafigura, сподели, че съвсем 40 танкера за недопечен нефт и артикули са били продадени на източни субекти през септември на цени над пазарните поради възрастта на корабите. Оливи добави, че на доктрина Русия би могла да откри задоволително кораби за недопечен нефт, само че ѝ липсват изключително мощно танкери за рафинирани артикули.
 

Руският нефт за Европейски Съюз понижа на половина, започнаха триковете с танкери и посредници© Reuters
Между 1 милион и 2 милиона барела дневно износът на съветски недопечен нефт и рафинирани артикули може да бъде спрян, сподели чиновник на Министерството на финансите на Съединени американски щати. Американската банка JP Morgan значително се съгласи с долната граница на тази оценка и сподели, че не има вяра, че Русия ще може да транспортира целия си личен недопечен нефт с новопридобити танкери до 2024 година и продуктите си най-малко до 2025 година
Друг фактор е удвояването през септември-ноември (спрямо предходните три месеца) на така наречен активност на мрачно на обвързваните с Русия петролни танкери, сочи разбор на компанията за " морско разузнаване " Windward. Става дума за изключване на сигналните устройства за следене на курса, което нормално се прави за нарушение на глобите и скрито прекачване на съветски нефт върху други кораби без връзка с Русия.
Инцидентите са най-вече в южната част на Атлантическия океан, като през май-август бяха в Северния Атлантик или на към 860 благи от португалския бряг. Преместването се случи, откакто Lloyd's List разгласява отчет в края на юли за 5 китайски танкера, евентуално взели участие в такава скица. Тя е употребена от страни като Иран, Сирия и Венецуела.
Това значи, че европейските автомобилисти могат да намерят съветски дизел в резервоарите си даже откакто възбраните влязат в действие, защото регулаторите нямат принадлежности за следене на произхода на горивото, когато е минало през други страни като Индия и Турция, твърди още " Ройтерс ".
 

Руският нефт за Европейски Съюз понижа на половина, започнаха триковете с танкери и посредници© Reuters
Нидерландските митници, които следят огромния търговски и складов център Амстердам-Ротердам-Антверпен, органите на реда в Обединеното кралство и Междуконтиненталната борса (ICE) ще ревизират формалните документи за генезис за вносни кораби. В случай на подозрение английските и нидерландските митници могат да изискат спомагателни документи - договорни съглашения, фактури или товарителници - които да оказват помощ при определянето на произхода.
ICE също по този начин ще прегледа документите за освобождение от отговорност и доказателствата от рафинериите, че запасите са локално рафинирани. Участниците, употребяващи тържищата на основаната в Съединени американски щати група CME, би трябвало да имат личен юридически съвет и да се съветват с терминали за доставка, с цел да подсигуряват спазването на глобите.
За да одобряват, че избран дизел не е с съветски генезис, Англия, Европейският съюз и ICE изискват той да бъде значително модифициран отвън Русия. " Преработката се счита за основна, единствено в случай че води до производството на нов артикул или съставлява значим стадий от производството и се прави в дружество, оборудвано за тази цел ", се споделя на уеб страницата на управляващите в Лондон. Смесването на съветски дизел на друго място с не-руски еквивалент няма да промени произхода му, до момента в който рафинирането на съветски недопечен нефт Urals в дизел на друго място би го трансформирало.
Практически невероятно е да се наблюдава произходът на смесения или пречистен дизел и сложни за следене са прехвърляния от транспортен съд към транспортен съд (STS). Англия, Европейски Съюз и ICE считат дизела, пречистен от Urals отвън Русия, за неруски артикул, което евентуално ще докара до по-нататъшно разбъркване на комерсиалните потоци. Европа към този момент стартира да заменя вноса на съветски дизел с пречистен артикул от Близкия изток, само че анализаторите също чакат Индия да рафинира повече Urals и да усили износа на дизел за Европа.
 

Руският нефт за Европейски Съюз понижа на половина, започнаха триковете с танкери и посредници© Reuters
Европейските купувачи също от ден на ден получават съветски дизел според правилото Delivered Ex-ship Incoterms, което оставя отговорността за застраховката в ръцете на доставчика, сподели източник от промишлеността.
Нидерландската Rabobank чака този " поток от световно пренасочване " да докара до по-високи логистични разноски, по-ограничени доставки с танкери и в последна сметка по-високи цени на вносните енергийни артикули. " Има 35-45 милиона барела световен недостиг на междинни дестилати ", сподели Rabobank. " Този систематичен проблем ще продължи години наред. "
 
Източник:
 
 
 
 
15 Дек 202233213 Дек 202210113 Дек 202291112 Дек 202227410 Дек 2022105108 Дек 2022581КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани14 Дек 202233016 Дек 20221308 Дек 202291424 Sep 20223421
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР